Om oss

Vi älskar riktigt bröd! Det som driver oss på Brödlabbet är en passion för mat, miljö och hantverk. Vi bakar surdegsbröd av ekologiska ingredienser i bageriet i Stora Råby utanför Lund. Här kan du köpa bröd, ta en fika på gården när det är fint väder, gå på en bakningskurs eller uppleva bröd och bakning tillsammans med vänner eller kollegor. Välkommen att dela vår favoritplats!

Vi bakar för din och jordens hälsa

Mjöl, vatten, havssalt och surdeg. Långa jästider som ger mycket smak. Slutligen stenugnen som förvandlar degen till bröd med knaprig skorpa, elastiskt inkråm och lång hållbarhet. Så bakar vi bröd som är goda och nyttiga för både dig och vår jord.

De allra flesta av våra bröd är surdegsbröd, och med det menar vi ett bröd som jäst på surdeg, helt utan bagerijäst. Degen får jäsa i lugn och ro i ett till två dygn. Under den långa jästiden utvecklas fantastiska smaker och brödet blir nyttigt och hållbart. Den här typen av bakning lämnar inte utrymme för kompromisser och kräver sin bagare. På Brödlabbet är därför är kunskap och hantverksskicklighet två av de viktigaste ingredienserna i brödet. Alla våra råvaror (utom havssaltet) är certifierat ekologiska. Att använda ekologiska råvaror är vårt sätt att bidra till ett hållbart lantbruk och biologisk mångfald. Extra omsorg lägger vi förstås på mjölet. Siktat vetemjöl får vi från Gissleberga Kvarn där en av landets allra skickligaste kvarnmästare Ulf Carlsson maler på sten- och valskvarnar. Kulturspannmål av vete, råg, spelt och korn från våra egna odlingar på Källunda Gård eller från andra ekobönder i trakten maler vi själva till alldeles färskt fullkornsmjöl på vår stenkvarn i bageriet.

Vi som jobbar på Brödlabbet

Jag som startade och driver Brödlabbet är Caroline Lindö (f d Düringer), ursprungligen doktor i mikrobiologi som arbetat som forskare och projektledare. För mig är bakning en fascinerande kombination av hantverk och kunskap. Att vara mikrobiolog och surdegsbagare har visat sig vara en perfekt kombination! Jag håller kurserna på Brödlabbet och föreläser om bröd och bakning. Jag bor tillsammans med min man Magnus Nyman Lindö på Källunda Gård där vi driver ett ekologiskt helhetsjordbruk. I bageriet finns också Jennie Stenberg, rutinerad och engagerad surdegsbagare med erfarenhet från flera fina bagerier runt om i landet. Förutom Caroline och Jennie händer det att du får möta Johanna Härdig, Kristina Lexmüller och Solange Korn Arvidsson i butiken. Vi gör alla vårt yttersta för att du ska få gott bröd och en trevlig stund i butiken.

Gården

På Stora Råby Byaväg 28 strax utanför Lund har vi skapat en mat- och konsthantverksgård i vacker bymiljö på landet nära stan. Här finns Brödlabbet tillsammans med Ateljé Råbygård med keramikverkstad, ateljé, mötes- och festlokal och mysiga övernattningsrum. Tillsammans arrangerar vi företagsaktiviteter, familjeträffar, hantverksupplevelser, möten, utställningar och mycket mer.