Om oss

Det här är Brödlabbet

Vi älskar riktigt bröd! Det som driver oss på Brödlabbet är en passion för mat, miljö och hantverk. Vi bakar surdegsbröd av ekologiska ingredienser i bageriet i Stora Råby utanför Lund. Här kan du köpa bröd, ta en fika på gården när det är fint väder, gå på en bakningskurs eller uppleva bröd och bakning tillsammans med vänner eller kollegor. Välkommen att dela vår favoritplats!


bakningsfilosofi

Vi bakar för din och jordens hälsa

Mjöl, vatten, havssalt och surdeg. Långa jästider som ger mycket smak. Slutligen stenugnen som förvandlar degen till bröd med knaprig skorpa, elastiskt inkråm och lång hållbarhet. Så bakar vi bröd som är goda och nyttiga för både dig och vår jord.

De allra flesta av våra bröd är surdegsbröd, och med det menar vi ett bröd som jäst på surdeg, helt utan bagerijäst. Degen får jäsa i lugn och ro i ett till två dygn. Under den långa jästiden utvecklas fantastiska smaker och brödet blir nyttigt och hållbart. Den här typen av bakning lämnar inte utrymme för kompromisser och kräver sin bagare. På Brödlabbet är därför är kunskap och hantverksskicklighet två av de viktigaste ingredienserna i brödet. Alla våra råvaror (utom havssaltet) är certifierat ekologiska. Att använda ekologiska råvaror är vårt sätt att bidra till ett hållbart lantbruk och biologisk mångfald. Extra omsorg lägger vi förstås på mjölet. Siktat vetemjöl får vi från Gissleberga Kvarn där en av landets allra skickligaste kvarnmästare Ulf Carlsson maler på sten- och valskvarnar. Kulturspannmål av vete, råg och korn från odlingar på Källunda Gård eller från andra ekobönder i trakten maler vi själva till alldeles färskt fullkornsmjöl på vår stenkvarn i bageriet.


Vi som jobbar på Brödlabbet

Vi som jobbar på Brödlabbet

Bakom spakarna på Brödlabbet står Filip Hallin och Matilda Heldqvist. Vi är utbildade kockar som efter flera år i restaurangvärlden nu satsar allt på att driva och utveckla Brödlabbet.

Brödlabbet startades 2012 av Caroline Lindö (f d Düringer), doktor i mikrobiologi som bytte jobbet som forskare mot surdegsbakning i eget bageri. Caroline håller kurserna på Brödlabbet och föreläser om bröd och bakning. Resten av sin tid spenderar nu Caroline på Källunda Gård där hon och maken Magnus Nyman Lindö driver ett ekologiskt helhetsjordbruk med bland mycket annat odling av kulturspannmål till bageriet.


Gården

Gården

På Stora Råby Byaväg 28 strax utanför Lund har vi skapat en mat- och konsthantverksgård i vacker bymiljö på landet nära stan. Här finns Brödlabbet tillsammans med Ateljé Råbygård med keramikverkstad, ateljé, mötes- och festlokal och mysiga övernattningsrum. Tillsammans arrangerar vi företagsaktiviteter, familjeträffar, hantverksupplevelser, möten, utställningar och mycket mer.


Skrivet om Brödlabbet

Sydsvenskan intervjuar Lunds Miljöpristagare 2015

På Landet dyker ner i surdegens möjligheter och mysterier

Bageriförbundets tidning Bröd gör stort reportage om cellbiologen som bakar bröd av kulturspannmål

Tidningen Land skriver om bagardrömmen som blev sann

Lokaltidningens näringslivsbilaga besöker Brödlabbet, se sidan 42

Lokaltidningen Lund rapporterar inför Brödlabbets Grand Opening

Tidningen Naturvetare intervjuar biologen som blivit surdegsbagare

Sydsvenskan besöker öppet hus i Ateljé Råbygård när Brödlabbet premiärbakar i ladan

Sydsvenskan berättar om bagarens nya livsval

Vi är certifierat ekologiska

EU logo

Bageriet och alla våra produkter är certifierat ekologiska. Du kan ladda ner vårt certifikat här.

Återförsäljare

Du hittar du ett urval av våra bröd hos:

Tant Gurka

Tant Gurka på Byggmästaregatan i Lund

Reko Deli

Reko Deli i Lund

Källunda Gård

Beställ bröd för avhämtning eller handla fryst bröd på Källunda Gård i Häglinge utanför Sösdala.

Den här sidan är byggd med Drupal och Zen. © Brödlabbet 2013.

Fotografierna är tagna av Eva Blomgren och Robert Englund.